EPB-verslaggeving

Om het energieverbruik te doen dalen, is sinds 1 januari 2006 de Energieprestatieregelgeving (of kortweg de EPB-regelgeving) van kracht.

De energieprestatieregelgeving is van toepassing op gebouwen

  • die geklimatiseerd worden (dus verwarmd of gekoeld)
  • én waarvoor een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een melding wordt gedaan.

Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt of het particuliere projecten betreft of projecten in opdracht van openbare besturen.
De EPB-regelgeving voorziet dat er moet worden voldaan aan eisen inzake thermische isolatie, energieprestatie en eisen op vlak van binnenklimaat (ventilatie, oververhitting).

Deze eisen zijn echter afhankelijk van:

De eisen worden echter steeds strenger … met als doel tegen 2021 ‘bijna-energieneutraal (BEN)’ te bouwen.
Vanuit deze regelgeving is het dus sinds 2006 verplicht als bouwheer/aangifteplichtige vóór de start van de vergunningsplichtige werken een EPB-verslaggever aan te stellen.

De EPB-verslaggever heeft daarbij volgende taken:

  • Opmaken van een voorafberekening: Voor de start van de werken, wordt er in de EPB-software, een berekening gemaakt van de energieprestatie (E-peil, S-peil, … ) en het binnenklimaat (ventilatie, oververhitting, … ) van het gebouw. Dit gebeurt op basis van de plannen van de architect en de reeds gemaakte keuzes van de opdrachtgever tijdens de ontwerpfase. De EPB-verslaggever gaat hierbij na of het gebouw voldoet aan de EPB-eisen. Is dit niet het geval, dan geeft de EPB-verslaggever advies inzake eventuele bijkomende maatregelen die noodzakelijk zouden blijken.
  • Indienen startverklaring: Voor de start van de werken dient de EPB-verslaggever de startverklaring in bij het Vlaams Energie Agentschap (VEA).
      Deze startverklaring bestaat uit:
    • het startverklaringsformulier (met o.a. administratieve gegevens van het project, de startdatum van het project, …)
    • de voorafberekening
    • de gegevens van het ventilatievoorontwerp (we verwijzen hierbij naar de rubriek ‘ventilatieverslaggeving’)
  • Advies tijdens uitvoering: In de voorafberekening tijdens de ontwerpfase, worden materialen en technieken vastgelegd die voldoen aan de EPB-eisen. Wanneer u als opdrachtgever tijdens de uitvoeringsfase wijzigingen wenst te doen aan deze materialen en technieken, dan doet u er goed aan dit eerst even voor te leggen aan de EPB-verslaggever, zodat kan nagegaan worden of ook deze materialen of installaties voldoen. De EPB-verslaggever geeft dus ook tijdens de uitvoering bijkomend advies.
  • Indienen van de EPB-aangifte: Ten laatste 6 maanden na ingebruikname OF het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken, dient de EPB-verslaggever de EPB-eindaangifte in bij het VEA. De EPB-aangifte is een definitief rapport dat beschrijft hoe het bouwproject reëel is uitgevoerd. Hij rapporteert hierbij gegevens over de toegepaste materialen (bijvoorbeeld: dikte, merk en type van de isolatie), installaties, technieken, metingen (bv blowerdoortest, metingen debieten ventilatie, …). Dit dient hij te staven aan de hand van vaststellingen ter plaatse, facturen, meetrapporten, enz. Ook het ventilatieprestatieverslag (VPV) dient deel uit te maken van deze eindaangifte, maar hiervoor verwijzen we naar de rubriek ‘ventilatieverslaggeving’.
  • Afleveren van het attest EPC-bouw: Om een woning of appartement te verkopen of te verhuren, moet een EPC-attest worden voorgelegd aan een kandidaat-koper of –huurder. Het attest EPC-bouw toont het berekende E-peil en geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is op een kleurschaal van groen naar rood. Als het resultaat in de rode zone staat, dan voldoet het niet aan de eis. Bevindt het zich in de groene zone, dan voldoet dit wel. Dit attest wordt niet afgeleverd bij beperkte renovatieprojecten.

De eisen worden echter steeds strenger … met als doel tegen 2021
‘bijna-energieneutraal (BEN)’ te bouwen.